pátek 9. prosince 2011

This is How we Fly - lekce levitace se čtyřmi mágy

Tak jako každý uživatel internetu se musím i já dívat denně na facebook a přesvědčovat se, že je tam kulové. Občas se ale objeví nějaká výjimka. Ta včerejší, kterou nasdílel z YouTube na svůj profil hudebník a lektor Michel Sikiotakis, prostě stojí za to. Posuďte sami:



This is How we Fly je projekt, který lze označit za fúzi všeho možného - irská hudba, skandinávská hudba, jazz, experimentální hudba... Samozřejmě, v první chvíli asi každého napadne, že z takového mixu nemůže vzejít nic smysluplného. Ale tady to funguje skvěle. Melodie hardangerských houslí, hluboké, syté tóny altového saxofonu či basového klarinetu, perkuse, do toho všeho improvizovaný step ("percussive dance"), který komunikuje s nástroji jako rovný s rovnými. Ano, zákonitě se z toho musí zatočit hlava. Pocit vznášení je však přece jenom daleko silnější.
Caoimhín Ó Raghallaigh, mimojiné uznávaný interpret tradičního Sliabh Luachra stylu, se spolu s dalšími hudebníky vydal cestou, která vede napříč žánry a styly. Co ovšem dělá z This is How we Fly výjimečný projekt, je způsob, jakým je spojena hudba s tancem. Tanečník Nic Gareiss originálním způsobem kombinuje irský step, americké clogging styly, anglický clog-dancing... Z jeho pohybů a kroků je cítit až neuvěřitelná taneční kreativita, přesnost a smysl pro improvizaci. Celkové uvolnění a lehkost, jakou to vše provádí, opravdu hraničí až s levitací. Slova jako dril nebo dřina tady nějak nesedí. Prostě vás ani nenapadnou...
Po přehrání všech videí projektu TiHwF se mi do mysli vrátilo jisté slovo, které se rozšířilo v létě 2009 na Bernard's Summer School pro označení provázanosti mezi hudbou a tancem (která se z mnoha důvodů často vytrácí). Kdo tam tehdy byl, tuší, o co jde, zbytku populace tohle slovo moc neřekne. Je to zkrátka o "bagru". V případě TiHwF mám pocit, že začal někdo "bagrovat" s několikanásobně větší lžící. Navíc úplně jinak, než to dělali předchůdci.
Dá se ovšem proti tomu něco namítat? Těžko. Spíš nás tato trojice excelentních muzikantů s tanečníkem donutí bedlivě poslouchat či nevěřícně zírat. A vznášet se.

Odkazy:
This is How we Fly - oficiální stránky
This is How we Fly na YouTube

Žádné komentáře:

Okomentovat