středa 7. prosince 2011

At First Light - Idir

Dokáže kapela po mnoha letech úspěšného koncertování stále překvapovat? V případě belfastských At First Light a jejich debutového alba Idir nepřichází jakákoliv záporná odpověď v úvahu. Trio McSherry, O'Connor a McIlduff to prostě umí nejen na pódiu...
Označení "debutové" je pro Idir, jakožto dílo At First Light, tak trochu matoucí - značka At First Light se poprvé objevila v podobě společného projektu dudáka Johna McSherryho a flétnisty Michaela McGoldricka. Stejnojmenné album vydané v roce 2001 sklízelo jednu nadšenou recenzi za druhou. Pro nadcházející sérií koncertů se k projektu připojili Donal O'Connor (housle) a Paul McSherry (kytara). Jádro budoucí skupiny At First Light bylo na světě. Po odchodu Michaela McGoldricka se součástí kapely stal další z belfastských muzikantů, dudák a bodhránista Francis McIlduff. Jako host se po jejich boku objevil i bouzoukista Ruben Bada z Asturie, který tehdy pobýval v Belfastu.
V roce 2006 představili Donal O' Connor a John McSherry album Tripswitch. I o tomto zdařilém počinu se dá částečně mluvit jako o díle At First Light - sestava muzikantů, které si duo k nahrávání přizvalo, je vlastně stejná - Francis McIlduff, Paul McSherry, Ruben Bada...
V čem se nové Idir odlišuje od předchozích alb? Odpovědí je už vlastně jeho název - "Idir" znamená v irštině "mezi". Myslí se tím hudební spolupráce mezi současnými členy At First Light (tria McSherry - O'Connor - McIlduff) i spolupráce s hostujícími muzikanty. Nejčerstvějším přírůstkem v sestavě hostů je mladičká Ciara McCrickard, zpěvačka a houslistka. Její dívčí hlas zazní v písních Aird Uí Chuain (The Quiet Land of Erin) a Courting is a Pleasure. Je to tak, At First Light rozšířili repertoár o písně. Není třeba dodávat, že si s nimi umí aranžérsky poradit na výbornou - až éterickou lehkost dodává písním piano Donala O'Connora. McIlduffův bodhrán vnáší do první písně nebývalou rytmickou eleganci a McSherryho píšťala v sólech zní skoro až mysticky, ovšem bez sebemenší podbízivosti.
Část skladeb na Idir tvoří pochopitelně i kousky, kterými po mnoho let přiváděli návštěvníky festivalů do irské nirvány. Mimochodem, šanci poslechnout si At First Light naživo dostali také středoevropští posluchači - kapela koncertovala v roce 2005 na Slovensku a o rok později zahrála v ČR. Kdo navštívil jedno z jejich vystoupení, určitě nezapomene na zeppelinovsky zakončený Bethan's Dance. Ani ten neztrácí ve studiové verzi na energii a tak je možné vychutnat si duo irských dud (ne náhodou připomínající kvílející kytary) přímo v teple domova.
Z dalších autorských skladeb se na albu objevila čerstvě složená instrumentálka Ar Thóir an Donn. Zkomponoval ji Donal O'Connor, inspirován příběhem ze staré irské legendy Táin Bó Cúailnge. Pomalá melodie kytarového podkladu, doprovázející svižný reel, je krásnou ukázkou toho, jak lze originálně pojmout reelový doprovod. Výsledkem je dokonalá harmonická i rytmická symbióza houslí a kytary.
Jak se na Iry sluší a patří, došlo i na hudební výlety ke keltským sousedům. Vlastně už první skladba je malou návštěvou Bretaně. Z Asturie si vypůjčili El Garrotín od tamějších legend Llan De Cubel, kterým navázali na pozdně renesanční tanec La Volta. Takže ani výlety do historie nejsou At First Light cizí.
Albem Idir dokázali McSherry, O'Connor a McIlduff, že po letech intenzivního hraní neztrácí nápady a inspiraci. Navázali na úspěšnou sérii vynikajících alb, započatou prvním At First Light z r. 2001. Mluvit v dnešní době o moderní irské hudbě a nezmínit přitom belfastskou scénu, kterou tato trojice talentovaných muzikantů prezentuje, to by bylo vskutku trestuhodné...

Žádné komentáře:

Okomentovat