pátek 2. března 2012

Ceolchuairt opět na TG4!

Co se týče pořadů o irské muzice na stanicích TG4, RTÉ a BBC, nedá se říci, že by o ně byla v současnosti nouze. Koncem minulého roku nastartovala série Geantraí na TG4, BBC před cca 14 dny spustila už pátou sérii Transatlantic Sessions... A k mé velké radosti se na první zmíněnou televizní stanici vrátil polodokumentární seriál Ceolchuairt!
O tomto seriálu jsem na svém blogu už jednou psal. Připomenu, že Ceolchuairt je hudebně-cestopisným pořadem, kterým provázejí známí irští hudebníci. V prvním díle zavítá Rossa a Rónán Ó Snodaigh do Indie, kde si samozřejmě zajammují s místními umělci. Ano, každý fanoušek šílených fůzí různých tradičních stylů si zde přijde na své. Hlavně v momentě, kdy duo navštíví školu, ve které vyučuje virtuozní hráč na tabla Zakir Hussein.
V druhém díle zavítá donegalská houslistka Mairéad Ní Mhaonaigh do Norska a s obdivem poznává zvuk hardangerských houslí. I tam dojde pochopitelně na pár pěkných hudebních setkání.
Ceolchuairt byl vysílán na TG4 už před mnoha lety. Těžko tedy říci, jestli do té doby natočili další díly této skvělé série (a navážou jimi na ty předchozí), nebo pouze odvysílají staré epizody. Vlastně je to jedno. Tenhle pořad jen tak neomrzí.   

Žádné komentáře:

Okomentovat