neděle 26. srpna 2012

Ceol Alainn a konec jedné éry

Začátkem srpna se na blogu Ceol Alainn objevila zpráva, která zcela jistě nepotěšila žádného obdivovatele starých nahrávek irské tradiční hudby. Autor blogu zde oznámil, že už nebude nadále zveřejňovat a nabízet ke stažení vinylová alba ripnutá do formátu mp3. Vinyl ripům tedy odzvonilo.
Důvod tohoto rozhodnutí je jasný - legislativa se na mezinárodním poli ubírá "protipirátským" směrem a pro autora se tak mnohonásobně zvýšilo riziko, že se kvůli materiálu zveřejněném na blogu dostane do křížku s nějakou společností nárokující si autorská práva. Stručně řečeno - bude označen za piráta. V minulosti se už občas drobné zádrhely objevovaly, např. u alb, které plánuje Claddagh Records vydat v reedici na CD. Možnost jejich stažení byla proto brzy zamezena a nezbývalo, než si počkat, až bude reedice prostřednictvím tohoto vydavatelství skutečně ke koupi. Jak už to tak bývá, ti, kteří čekají např. na vydání starého alba Paddy Taylor - The Boy in the Gap, čekají dodnes...
Zpráva na Ceol Alainn je asi definitivní tečkou za érou volně stažitelných vinyl ripů. A že to byla krásná doba! Blogů zaměřujících se na vinyl ripy byla celá řada a orientovaly se na různé žánry. Hudební fajnšmekři se mohli dostat ke spoustě starých alb, mezi kterými se daly nalézt i skutečné rarity. Fandové irské muziky si mohli vychutnávat starou hudbu z Donegalu, ze Sliabh Luachra (nebýt vinyl ripů, těžko bych si v ní zvláště v poslední době našel takové zalíbení), stejně tak i posluchači anglického folku měli možnost dostat se ke kouskům z 60. let od (téměř) zapomenutých interpretů.
Časy se zkrátka mění. Nezbývá než doufat v to, že se v budoucnu občas dočkáme nějaké reedice starého alba. Stejně tak potěší i kompilace starých nahrávek od jednoho interpreta, které byly pořizovány i s větším časovým odstupem, při různých příležitostech (pro fanoušky donegalské muziky je možnost objednat si ze stránek Cairdeas na bhFidiléirí mnoho alb-kompilací). Tyto reedice či kompilace se cenově nijak neliší od alb, které vydávají současní interpreti. Zaplatíme za ně většinou stejně. Jejich součástí však velmi často bývá obsáhlý booklet, který zpravidla poskytuje mnoho zajímavých informací k jednotlivým tunesům. Často obsahuje i životopis interpreta, ze kterého se můžeme dozvědět, jaké životní události a změny měly vliv na jeho repertoár. Takže stojí za to si je koupit.

Žádné komentáře:

Okomentovat