pondělí 28. října 2013

Koncerty online aneb Jak si trochu kompenzovat nedostatek "prvoligového" Irska u nás

Na nedávné session v pražském Klubu Paliárka jsem byl svědkem zajímavé diskuze na téma "v Čechách se děje ohledně Irska kulové". Jednalo se tak trochu o pokračování toho, co se dá nalézt v článku na stránkách Bernards.cz (který reaguje na jednu facebookovou diskuzi). Tohle téma, v celé své šíři, zde ovšem nechci příliš rozvádět, protože by to vyšlo asi na celý samostatný článek. Navíc by výsledná odpověď určitě nebyla jednoznačná...
Během té diskuze ovšem došla (pochopitelně) řeč i na irské kapely a jejich koncertování u nás. A v tomto případě se dá věc shrnout celkem jednoduše: kromě kapel, které vystupovaly v rámci festivalu Irský máj, tu máme z té "vysoké" ligy opravdu velké kulové.
Důvodů, proč tomu tak je, se najde mnoho. Především se irská tradiční hudba, po opadnutí vlny keltománie, stala žánrem, který neoslovuje až tolik posluchačů. O irské hudbě se nemluví, nepíše - z recenzí tuzemských publicistů to vypadá, jako by po Michaelu McGoldrickovi v irské hudbě nic zajímavého nevzniklo.
Ani na "keltských" festivalech si nějakou kvalitní kapelu z Irska moc dopřát nemůžeme. Není se moc čemu divit, protože uspořádat koncert irských prvoligových muzikantů, to je především dost finančně náročná záležitost. Těžko by se někomu u nás vyplatilo pozvat si At First Light, Lúnasu, Guidewires... Průměrný tuzemský posluchač je myslím dostatečně hudebně uspokojen dávkou laciného keltského bigbítu. Nás, kvalitním irským tradem rozmazlených, je prostě málo.
Jak z toho ven? Emigrovat? To není myslím až tak zapotřebí (upřímně, ani ty volby nedopadly úplně nejhůře). Nabízí se občas možnost vycestovat za našimi západními sousedy - Německo navštívili např. minulý rok Altan. Do Rakouska letos zamíří během své prosincové tour kapela Dervish.
Drobnou kompenzací může být i online sledování koncertů. Netřeba si nic nalhávat - není to úplně ono, nesedíte na židli kousek od pódia, nevidíte interprety před sebou, zvuk živého koncertu vám to také nevynahradí. Ale i tak myslím, že to stojí za to.
Kde si tedy můžeme vychutnat "online gigs"?

Na TG4, BBC NI, BBC Alba máme většinou smůlu

O tom, že na těchto stanicích lze sledovat spoustu pořadů o irské či, v případě BBC Alba, skotské hudbě, už jsem se zmiňoval několikrát. Co se však týče sledování online koncertů, musíme si bohužel ve většině případů nechat zajít chuť - kvůli copyrightům je nemožné některé koncerty sledovat mimo území Irska nebo Spojeného království. Na řadu pak přichází různé programy schopné "přesměrovat" IP adresu. Na TG4 lze naštěstí koncerty, které nešly přehrávat během přímého přenosu, sledovat bez problému z archivu. Díky tomu mi v srpnu neunikly přenosy z festivalu Fleadh Cheoil v Derry. A že to byla velkolepá akce...

Livetrad

Stránky Livetrad jsou přímo určeny ke sledování online koncertů či sessions irské hudby. I zde je možné pustit si koncert z archivu. Takže kdo ještě neviděl koncert Dervish, kteří se připojili k projektu The Leitrim Equation (propagující tradiční hudbu a tanec v hrabství Leitrim), nechť dlouho neváhá...

Concert Window

Online přenosy z koncertů po různých klubech v USA? Vzhledem k tomu, že virtuální vstupenka na tyto akce stojí maximálně 5 dolarů (na vyšší cenu jsem dosud nenarazil) a velmi často bývá na některé koncerty vstupné dobrovolné, bylo by opravdu hříchem tuto možnost nevyužít.
Jedním ze členů týmu, který má Concert Window na svědomí, je i newyorský houslista Dylan Foley (jak už je pro NY houslisty typické - hraje ve stylu Sligo:-)) a tak, nejspíš právě jeho zásluhou, nebývá nouze o koncerty irské hudby.
Netřeba myslím uvádět, že po USA mívá tour řada předních kapel tohoto žánru - Lúnasa aj. Navíc kapely jako Solas či Cherish the Ladies jsou ve Státech doma. Stojí za to si pustit i "domácí koncert" některých interpretů, kteří hrají výhradně pro online publikem pomocí mikrofonu a webkamery. Kvalita přenosů nebývá tak dobrá, jako u koncertů v klubech, pro potřeby běžného poslechu to však bohatě stačí. Jak už jsem zmínil, vstupné na tyto typy koncertů je dobrovolné (což však neznamená, že je koncert zdarma, takže minimálně dolar to stojí).
Concert Window bohužel neumožňuje přehrávání z archivu. Další nevýhodou jsou časy některých koncertů - klasický začátek v 19 či ve 20 hodin v jednom americkém časovém pásmu může pro nás, obyvatele střední Evropy, znamenat, že budeme muset sledovat přenos ve 4 nebo v 5 hodin ráno. Což vskutku není ideální čas, ale v případě takové Lúnasy se myslím vyplatí si přivstat.

Možností, jak sledovat koncerty online, je tedy poměrně dost. Jak už jsem v tomto článku uvedl, nejedná se určitě o plnohodnotnou náhradu fyzické návštěvy koncertu. I tak to ovšem může být pěkný hudební zážitek. Takže přeji příjemný poslech...

Žádné komentáře:

Okomentovat