neděle 8. dubna 2012

Tip na dnešní večer - Gradam Ceoil na TG4!

Udílení cen Gradam Ceoil (Traditional Irish Music Awards) probíhá každým rokem. Jména interpretů, kteří cenu obdrží, jsou známá již předem. Což ovšem nic nemění na tom, že to může být večer plný příjemných hudebních překvapení.
Gradam Ceoil se udílí v několika kategoriích: Young Traditional Musician, Singer, Special Contribution, Composer, hlavní cena Gradam Ceoil Award a Hall of Fame. V seznamu oceněných nechybí taková jména, jako manžele Brian a Eithne Vallely (jejich přínos pro tradiční hudbu je nezpochybnitelný - založení Armagh Pipers Clubu přispělo velkou mírou k rozvoji dudácké hudby v této části Irska), Danny Meehan (zasloužené místo ve dvoraně slávy, tedy Hall of Fame Award). Večer tedy bude patřit především dudákům a houslistům - z fotografií ze zákulisí to vypadá, že v programu vystoupí i Mairéad Ní Mhaonaigh, Dermot McLaughlin, Tommy Peoples a další.
Příjemně mě potěšilo, že v kategorii Singer byla oceněna Nell Ní Chróinín. Mám pro tuto zpěvačku slabost od doby, kdy v pořadu Amhráin is Ansa Liom zazpívala několik pěkných písní. A jedna z nich byla natolik chytlavá, až se stala součástí repertoáru naší brněnské kapely.
Takže dnes od 21:30 (u nás tedy o hodinu později) bude možné sledovat výběr toho nejlepšího z irské tradiční hudby na TG4.

Žádné komentáře:

Okomentovat