čtvrtek 18. února 2010

Výjimečně dobré zprávy

Není jich nikdy dost, takže proč se trochu nerozepsat o tom, co se v poslední době událo. Novinky jsou to pozitivní a těch bývá většinou poskrovnu... Tož popořadě:

1.) Povedlo se mi opět prolézt zkouškovým. Schválně používám slovo prolézt, protože o nějakém elegantním proplouvání asi nemůže být řeč. I když, na druhou stranu, dávat zápočty na první termíny u mě předtím nebylo samozřejmostí. Tentokrát se to ovšem dařilo. Je vidět, že když někomu hoří koudel u ehm, zadní částí těla, může ho to dohnat i k lepším výkonům.
Tím pádem mám teď víc času na muziku a další věci, které musely v předchozích týdnech jaksi stranou. Jo, blogování mám taky na mysli:-).

2.) Se sessionama to nakonec nevypadá tak beznadějně, jak jsem se ke konci minulého roku domníval. Spíš naopak. Může se hráti vesele dál, protože brněnský klub Jolanda je znovu otevřený. I nová obsluha nešetří vstřícností, takže session každý čtvrtek (pokud se tam občas nebude konat něco jiného) opět probíhá...

3.) Dobré zprávy přichází i z kraje, kde doormani dávají dobrou noc (nebo hermeticky uzavřou hospodu, aby se mohlo pokračovat dál:-)). 5. února spatřilo světlo světa CD Live at Maddens.
Belfastský Maddens Bar asi netřeba představovat. Už dávno není jenom součást magického trojúhelníku (spolu s "Hercem" a "Kelly's"), troufám si říci, že je jeho hlavním vrcholem. Živou irskou muzikou každý večer 7 dní v týdnu se nemůže pochlubit úplně každá hospoda. A to ani v Irsku. Není proto divu, že když dojde na nahrávání CD (jeho produkce se ujal houslista a člen At First Light Donal O' Connor), je z čeho vybírat - na CD uslyšíme pestrou směsici hudebníků, hrajících i zpívajících, kteří se pravidelně stavují do Maddens na nějaké ty tunes & pints (aby mohli druhý den psát na facebooku, že jsou "wrecked" a bolí je hlava:-)).
U belfastské scény je potřeba se ještě na chvíli zdržet. V sobotu 6. března vyjde album jednoho z nejuznávanějších irských hráčů na irské dudy a low whistle - Johna McSherryho. I v tomto případě je na co se těšit. Vždyť hudební projekty, se kterými měl McSherry co do činění, se už v době svého vzniku považovaly za klenoty irské hudby. A jsou jimi dodnes - Lúnasa (přesněji období v jejich počátcích), Lunnyho úspěšný Coolfin, rodinný band Tamalin, At First Light nebo akustická bomba Tripswitch... Žádný z těchto počinů nezůstal bez kladné odezvy. Tentokrát se ovšem jedná o Johnovo ryze sólové album a ponese název "Soma".
Stranou nezůstal ani McSherryho někdejší spoluhráč z Lúnasy a At First Light, flétnista Michael McGoldrick. Na Festivalu Celtic Connections v Glasgow představil v lednu svoje v pořadí čtvrté album. Po názvech z prostředí elektrických drátů, pojistek (a kdoví čeho všeho ještě) zvolil McGoldrick prozměnu něco mnohem "přírodnějšího" - CD nese název Aurora. Posluchačům bývalého východního bloku se sice s největší pravděpodobností vybaví trochu jiná Aurora, než ta na obloze, ale co na tom. Nebo si snad chtěl flétnista z Manchesteru opravdu vystřelit?:-)

Vypadá to, že letošek bude ve znamení hudebních novinek. Snad se něco nového urodí i v našich skromných středoevropských poměrech. Nebylo by to rozhodně na škodu...

Žádné komentáře:

Okomentovat