sobota 19. ledna 2008

Pořady o irské tradiční muzice a kde je hledat

V posledních letech se na irských televizích (RTÉ, BBC - Northern Ireland, TG4...) objevilo mnoho nových pořadů zaměřených na irskou tradiční hudbu. Pro nás, obyvatele střední Evropy, je důležité hlavně to, že je můžeme sledovat on-line přímo z našeho domova. Tady jsou 3 z nich, které rozhodně stojí za zhlédnutí:
  • The Full Set: Pořad na RTÉ. v 6 dílech se představují dvojice takových muzikantů, jako Paddy Glackin & Liam O'Flynn, Dezi Donnelly & Michael McGoldrick, Mairéad Ní Mhaonaigh & Dermot Byrne. V popisu jednotlivých dílů je v několika odstavcích shrnuta i dosavadní hudební kariréra každého interpreta.

  • The Raw Bar Remix: Další pořad od RTÉ, kterým provází houslista Dermot McLaughlin. Oproti The Full Set není tRBR vázán k jednomu místu - v každém díle máme možnost poslechnout si irské hudebníky z různých koutů světa (Irsko, Anglie, USA...), často za doprovodu McLaughlinových houslí.

  • Blas Ceoil: pořad na severoirské BBC. V deseti epizodách se objeví mnoho slavných kapel (britsko-irský Flook, At First Light z Belfastu, skotští Capercaillie...) zpěváků (Eamon McElholm) i sessionových hráčů (Brian Hendry, Ruadhrai O'Kane, Desi Adams, Cathal Hayden...).

  • Za zmínku stojí i pořady televize TG4. Doporučuju hlavně Geantraí, mnoho dílů je nyní uveřejněných na YouTube. Zájemci o irské housle určitě ocení pořad Canúintí Ceoil
Takže přeju příjemnou podívanou!

Žádné komentáře:

Okomentovat